Seneste
Artikler
Podcasts
Jobs
Indland

Article_Modellerne har det (stadig) hårdt

Modebranchen stiller hårde krav til modellerne, og trods initiativer og reguleringer er der stadig langt til mål.
Modebranchen stiller hårde krav til modellerne, og trods initiativer og reguleringer er der stadig langt til mål.

Rigdom, lykke og stjernestatus er tre ord man ofte forbinder med modeldrømmen, men virkeligheden ser ganske anderledes ud. Historierne er mange om unge aspirerende modeller, der bliver udnyttet af fotografer, udenlandske agenter etc. Blandt andet derfor har model og studerende Ida Burchardi taget initiativ til at stifte foreningen Danske Modeller.

”Mange unge piger står helt magtesløse over for de mange krav, der er især i udlandet. Jeg ville gerne selv have været foruden et par af mine oplevelser og erfaringer, og jeg tror, at de kunne være undgået, hvis jeg havde haft et bredt netværk af ligesindede, som jeg kunne henvende mig til.”

Netop netværk er kodeordet bag hele idéen om at skabe en forening for modeller, da det ofte er en samlet stemme, modellerne mangler i kampen om bedre arbejdsforhold i en branche med hård konkurrence.

”Modellerne tør ikke stille krav til arbejdsgiverne af frygt for at miste deres job. Det er også forståeligt, da der virkelig er mange modeller om buddet. Der vil altid være en model, som er villig til at gøre jobbet, om det så er en tolv timers arbejdsdag i minusgrader.”

Trods forsøg på at gøre arbejdsforholdene bedre for modeller med eksempelvis et Etisk Charter, som Danish Fashion Institute (DAFI) og Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade (LMS) i 2008 stod bag, er det ifølge Burchardi endnu ikke lykkes at ændre modebranchens holdning nævneværdigt:

”Jeg har hørt fotografer omtale modebranchen i Milano som human trafficking og modeller fortælle historier, der er med til at bekræfte mistanken om, at der er noget helt galt, og at utrolig mange piger bliver udnyttet på det groveste, og lever under kummerlige forhold.”

Danske Modeller har ifølge Ida Burchardi netop fået kontorlokaler i både Århus og København. Med de næsten 80 medlemmer foreningen tæller i dag, er Danske Modeller efter et halvt år ved at få en pondus, der får modellerne og ikke mindst branchen til at tage deres budskab seriøst.

Ifølge Glen Marc Nesgaard, International Manager ved 1st Option Model Mgmt., er der i dag samlet set ca. 1.000 danske modeller repræsenteret hos de fem store danske bureauer (Elite Models, Scoop Models, Unique Models, 2pm og 1st Option Model Mgmt., red.), og selv om der er lang vej igen, så er modellerne ifølge Ida Burchardi selv begyndt at blive bevidste om deres situation og ikke mindst deres mulighed for at ændre den:

”Jeg oplever, at rigtig mange modeller er begyndt at tage bladet fra munden og står frem. Det vidner om, at der er ved at ske noget i modellernes bevidsthed.”

Se mere på: Danskemodeller.dk